Bohuslav Brouk

Zde trapno existovat

Po více než šedesáti letech vyjde Broukův Životní sloh

V brněnském nakladatelství Barrister & Principal bude v červnu 2010 vydána studie Bohuslava Brouka Životní sloh, která vznikala pravděpodobně v letech 1945–1946, přičemž následně měla být vydána v pražském nakladatelství Orbis; k realizaci vydání nicméně nakonec nedošlo, pravděpodobně z technicko-finančních důvodů.

V Životním slohu se čtenáři po více než šedesáti letech od plánovaného vydání dostává nesmírně podnětných myšlenek v oblasti, v níž dodnes mnoho teoretických textů nevzniklo, navíc přímo od jednoho z průkopníků konceptu životního slohu (viz níže). Publikace je přirozeným a významným doplňkem Tvorby životního slohu: Statí o architektuře a užitkové tvorbě vůbec (1946) Karla Honzíka, sledujícího funkční vztahy architektury ve vztahu k prostoru a živým organismům, Obytné krajiny (1947) Ladislava Žáka, zachycujícího architektonické a funkční vlastnosti krajiny, a konečně Broukových Lidí a věcí (1947), soustřeďujících se na jednotlivé funkce věcí, nevyhnutelnost redukce životních potřeb atd.

Součástí publikace je úvod a bio-bibliografická studie o autorovi z pera editora svazku Viktora A. Debnára Ani labuť, ani brouk a studie estetičky Heleny Jarošové Život slohový, život zvládnutý; publikace rovněž obsahuje obrazovou přílohu, seznam doporučené literatury a jmenný rejstřík, samozřejmostí je ediční poznámka.

Životní sloh – termín ražený českou uměleckou avantgardou k označení vyšších, především na etice a estetice založených forem integrace a ztvárnění výroby, hmotného prostředí, prostorových i mezilidských vztahů a duševní produkce. Formulace ideálu životního slohu byla ovlivněna uměleckým funkcionalismem a konstruktivismem, ideou účelnosti, ale i služebnosti umění vůči lidským a celospolečenským potřebám a zájmům. Termín životní sloh je v českých uměnovědných disciplínách stále živý; v západní sociologii ani uměnovědě nenajdeme k tomuto pojmu ekvivalent, což umožnilo Karlu Honzíkovi traktovat koncept životního slohu jako specifický přínos českého myšlení světové kultuře. (Velký sociologický slovník, 1996)

B. Brouk: Životní sloh (2010, obálka Bohdan Lukáš)

Karel Honzík (1900–1965), asi 50./60. léta

K. Honzík: Tvorba životního slohu (1946, přebal)

Ladislav Žák (1900-1973)

L. Žák: Obytná krajina (1947, přebal)

B. Brouk: Lidé a věci (1947, přebal)

No comments yet»

Napsat komentář